دکتر سید علی ضیایی†-دکتر سید احمد فنایی‡-دکتر مجید صباحی*-مژده خان بیگی¥
†نماینده بین المللی طرح در ایران-  پزشک اورژانس - منتخب مدرس بین المللی ATLS از انجمن جراحان امریکا
‡استادیار جراحی دانشگاه علوم پزشکی بقیه ا..الاعظم-مسیول کمیته تحقیقات طرح
*ریاست اورژانس بیمارستان اتیه-هیت علمی  ACLS  دانشگاه تورنتو- منتخب مدرس بین المللی ATLS از انجمن جراحان امریکا-مشاور
¥سرپرستار اورژانس بیمارستان عرفان-نماینده پرستاری طرح دربیمارستان عرفان

مقدمه:
در 14 ژوئن 2010 نتایج کارازمایی بالینی 5 ساله طرح CRASH-2  توسط دانشگاه لندن با حمایت سازمان بهداشت جهانی در یک مجمع عمومی به نمایش گذاشته شد.
داروی ترانس امین اسید قادر به کاهش خونریزی در بیمارانی که تحت عمل جراحی انتخابی قرار می گیرند به صورت اثبات شده ای می باشد.اثرات تزریق زودرس و اولیه ترانس امین اسید بر مرگ و عوارض انسدادی عروقی و میزان دریافت خون در بیماران ترومایی مورد ارزیابی قرار گرفت.

روش ها:
این کارازمایی بالینی تصادفی 2 سو کور در 274 بیمارستان در 40 کشور دنیا به اجرا درامد.ایران به دلیل آمار بالای مرگ ومیر ناشی از تصادفات به عنوان یکی ازاین کشورها دراین طرح بزرگ انتخاب گردید.این کارازمایی در بیمارستان های امام حسین  ¸عرفان¸لقمان¸نمازی شیراز و فیاض بخش تهران به اجرا درامد.
20211 بیمار ترومایی بالغ در حال خونریزی و یا در معرض خونریزی به صورت تصادفی که 8 ساعت از اسیب اولیه می گذشته است تحت درمان با دارونما و یا دوز اولیه 1 گرم ترانس امین اسید در 10 دقیقه ودوز نگهدارنده 1 گرم در عرض 8 ساعت قرار گرفتند و با بلوک های 8 رقمی به شیوه کامپیوتری تصادفی شدند.هر دوی کادر علمی و بیماران 2 سوکور بودند.پیش آگهی مورد نظر میزان مرگ در عرض 4 هفته از آسیب در نظر گرفته شدوناشی از موارد زیر: خونریزی-انسداد عروقی-(انفارکتوس میوکارد-سکته مغزی-آمبولی ریه)نارسایی چند ارگان وآسیب مغزی و سایر تقسیم بندی شد.

یافته ها:
10060 بیمارترومایی در گروه ترانس امین اسید و 10067 در گروه دارونما آنالیز شدند.کلیه علل مرگ در گروه ترانس امین اسید 1463(14.5%) نسبت به 1613(16%) گروه دارونما کاهش یافته بود. (با ریسک خطر 0.91-و ظریب اطمینان 95% و فاصله اطمینان0.55-0.97  با P=0.0035)
خطر مرگ ناشی از خونریزی به صورت قابل توجهی کاهش پیدا کرده بود.489 (4.9%) نسبت به 574(5.7%)
(با ریسک خطر 0.85-و ظریب اطمینان 95% و فاصله اطمینان0.76-0.96  با P=0.0077)

نتیجه گیری:
ترانس امید اسید به صورت امن و مطمئنی میزان خطرخونریزی را در بیماران ترومایی در این مطالعه کاهش داد.بر اساس این نتایج ترانس امین را برای بیماران ترومایی که در حال خونریزی هستند با یستی در نظر گرفت.محققین تخمین می زنند که ترانس امین قادر خواهد بود 100 هزار مرگ در سال در دنیا کاهش دهد و در ایران این میزان به 881 مرگ در سال تقلیل پیدا خواهد کرد.